Det var en gång en läsplatta

Jag har länge varit nyfiken på att testa hur det är att läsa böcker på en läsplatta. Med läsplatta menar jag inte en iPad som i surfplatta utan en e-boksläsare. En läsplatta är en enhet som är till för att bara läsa böcker på. Det finns självklart olika modeller men de jag har tittat på har inte haft så många "flashiga" funktioner utan ett syfte och det är att det ska läsas e-böcker på den. Jag ville inte ha för många funktioner på, så som en snabb webbläsare, möjlighet att installera appar eller att det ska vara färgskärm. Anledingen till detta är för att jag inte vill bli distraherad och lockad till att bli sittandes i oändligt scrollande då jag känner mig tillräckligt väl för att veta om att jag är en sån person som fastnar i det "förbannade" scrollandet. Jag visste bara inte om en läsplatta var något för mig och därför hadde jag inte vågat köpa en.

Idag äger jag en läsplatta som har passat mig perfekt och jag tänkte berätta om när den kom i min ägo.


För att lära mig mer om just läsplattor hittade jag en grupp på Facebook om just detta och om e-böcker som jag gick med i och började läsa inlägg efter inlägg om läsplattor. och e-böcker. En dag gjorde jag ett inlägg i gruppen för att jag inte riktigt hade hittat svaret på mina funderingar, jag skrev så här:

Jag har funderingar på att införskaffa en läsplatta men velar som sagt på om det är värt det mot att läsa pappersböcker. Är det någon som vet om man kan hyra/låna en läsplatta för att se om det är något för mig? Att läsa på t.ex mobilen tycker jag inte om men vet inte om det beror på att skärmen är lite mindre och själva ljuset vilket jag verkar bli trött i ögonen av.
Hur gick ni till väga när ni köpte en? Visste ni att det bara skulle fungera?

Det tog sedan mindre än ett dygn så hade jag fått 40 kommentarer på mitt inlägg och jag fick bra tips och råd. Helt plötsligt var det en person som erbjöd sig att skicka sin gamla avlagda läsplatta mot portokostnad. Det var ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till eftersom jag fortfarande inte visste om jag skulle tycka om att läsa på en läsplatta eller ej. Hans anledning till att han gav bort den var: "Har fått så mycket tips och hjälp här så det är payback time". Jag swishade över ynka 50 kronor och skickade min adress i ett personligt meddelande.

Efter några dagar kom det ett vadderat kuvert i brevlådan och i den låg precis en sådan läsplatta som jag tittat på. Gissa om jag blev glad! Jag hade inte köpt en ny eftersom jag tyckt att det varit lite för dyrt med tanke på att jag inte visste om läsplattan skulle vara något för mig. Även de som låg ute till salu på secondhandmarknaden såldes till nästan nypris.

Så nu äger jag en begagnad läsplatta och jag är hur nöjd som helst. Det är en Adlibris Letto Frontlight 1 och som sagt så älskar jag den! Den har bakgrundsbelysning vilket är toppen när jag vill läsa men min sambo vill sova. Jag slipper helt enkelt ha lampan tänd när jag läser. Innan covid-19 infart pendlade jag till jobbet varje dag och blev flera gånger irriterad på att bussens säten inte är synkade med hur lamporna sitter så under vintertid gick det inte att läsa med tankte på att det är kolsvart ute när jag åker till jobbet. Är det bara jag som har tänkt på det med att lamporna är konstigt placerade och inte sitter så att alla kan ta del av lamporna?

Hur som helst så vill jag tacka Anders som var snäll och gav bort sin gamla läsplatta till en som var nyfiken på att börja läsa på läsplatta.

Hur föredrar ni att läsa era böcker? I fysisk form, på läsplatta eller som ljudbok? Kommentera gärna nedan eller släng in en kommentar på Mammas lilla bibliotekarie på Instagram

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Älskade terrorist: 16 år med militanta islamister

Lektioner i kemi

Barnens ö