Läskiga böcker för Halloween

 Det är ju Halloween nu och vad passar inte bra då än att tipsa om läskiga böcker. Här har även mina barn varit med och tipsat om en bok, eller snarare en bokserie. 

Bilden visar en utskuren Halloweenpumpa och boken Staden av Camilla Sten
Jag vill börja med att tipsa om Camilla Stens bok Staden. Den handlar om byn Silvertjärn och det är 60 år sedan alla som bodde i den lilla byn försvann spårlöst. Nu är det en dokumentärfilmare som i sin uppväxt fått höra historier om Silvertjärn, som åker till byn för att göra en dokumentär om byn och även försöka hitta svaret till varför alla bara försvann en dag för 60 år sedan.

Jag brukar inte läsa denna genre av bok och blev glatt överrraskad. Boken är spännande och gav mig lite rysningar av vissa händelser i boken. Det här är som sagt en bok som jag för övrigt inte hade kommit mig för att läsa om det inte var så att den kom med i en vinst av ett bokpaket som jag vann för ett tag sedan. Sedan jag läste boken och kollade upp vilka andra böcker Camilla skrivit kommer jag att läsa många av hennes andra böcker också. Läs Staden, du kommer inte att ångra dig! Den skulle passa perfekt som miniserie eller varför inte en film. 


Boken, eller bokserien som mina barn (åtta och tio år) vill tipsa om är PAX-böckerna av Åsa Larsson och Ingela Korsell. Vi har tagit oss igenom alla tio böcker och det är spänning rakt igenom alla tio böcker. I böckerna får vi följa bröderna Viggo och Alrik som kommer till en familj i Mariefred som fosterbarn för att mamman som är alkoholiserad inte klarar av att ta hand om pojkarna. Det visar sig att dessa pojkar inte är vanliga barn utan det visar sig att de har magiska krafter. I böckerna får man också träffa Magnar och Estrid som är beskyddare av ett underjordiskt bibliotek som onda krafter försöker ta över. När vi började läsa PAX-serien blev jag till en början lite förvånad över språket i boken och jag kan erkänna att jag några gånger censurerat händelser och språkbruk som använts. 

Nu när vi läst hela serien återstår bara att gå på PAX-vandringen i Mariefred. Vi bor ganska nära om man jämför med resterande av den svenska befolkningen då vi har ca 20 minuters bilväg till just Mariefred. Det ska bli kul att få uppleva platserna där PAX utspelar sig. Har du gått PAX-vandringen? Var den bra? 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Älskade terrorist: 16 år med militanta islamister

Lektioner i kemi

Barnens ö